Egyedi konyhabútor készítés alatt általában a helyszínre és ízlése szabott megoldásokat értjük, de legalább ilyen fontos az ergonomikus kialakítás!

Az egyedi gyártás népszerűsége nem véletlen, hisz megannyi érvet lehet felsorakoztatni mellette. A stílusra formált megoldásokkal az exkluzivitás garantált, ezen felül meg kell említeni azt a színvonalat és tartósságot, amit a tömeggyártott bútorok nem feltétlenül tudnak megadni. Ez egy hosszú távú befektetés, ami növeli az ingatlan értékét és komfortját.

Azonban akad még valami, amiről ritkábban esik szó; az egyedi konyhabútor lehetővé teszi, hogy testre szabjuk a kialakítást, méghozzá szó szerint. Egy ergonomikus konyha nem csak a kényelmet és a hatékonyságot növeli, hanem gondoskodik a biztonságról és nem túlzás azt állítani, hogy az egészséget is segít megóvni. Az alábbiakban ezt a témát fogjuk egy kicsit körüljárni.

Miért fontos az ergonómia a konyhában?

egyedi Konyhabútor készítésAz ergonómia a tudomány, amely azzal foglalkozik, hogy hogyan alakítsuk ki a munkakörnyezetet úgy, hogy az illeszkedjen az emberi testhez és tevékenységéhez. A konyha is egyfajta munkakörnyezet, ahol sokféle feladatot végzünk, és ezek bizony igénybe veszik a testünket, különösen a hátunkat és a nyakunkat, de a végtagjainkat sem kímélik.

Ha a konyhabútor nem megfelelően van kialakítva, egyszerűen túlterheljük magunkat, ami azon túl, hogy fájdalommal jár, növeli a balesetveszélyt, hosszú távon pedig ízületi problémákhoz, krónikus betegségekhez vezethet. Ki ne szeretné ezt megakadályozni, nem igaz? Szerencsére ez csak döntés kérdése, ha figyelembe vesszük az ergonómiai szempontokat, nem kell ilyesmi miatt aggódnunk.

Hogyan tervezzünk ergonomikus konyhabútort?

Az ergonómia felől közelítve a konyhabútor méretre készítés egészen új értelmet nyer, hiszen nem csak a helyiség adottságaira kell figyelnünk, hanem a sajátjainkra is. Az elrendezésnek, a tárolásnak és a munkafelületek kialakításának is megvan a maga jelentősége, de merre érdemes indulnunk?

  • Az elrendezésnek biztosítania kell a kényelmes és biztonságos mozgást, egyúttal a munkafolyamatok hatékonyságát, ügyeljünk a közlekedési útvonalak kialakítására is.
  • A tárolási megoldásoknak is érdemes egy kis figyelmet szentelnünk, az ergonómia szempontjából itt a könnyű hozzáférhetőség legyen a legfőbb vezérelvünk.
  • Végül ott vannak a munkafelületek, amik meghatározzák, hol és hogyan végezzük a különböző konyhai feladatokat. Ezen a fronton a testmagasság élvez prioritást.

Aranyháromszög: az ergonomikus konyha alapja

egyedi Konyhabútor készítésAz aranyháromszög elve egy olyan tervezési szabály, amely szerint a konyha három legfontosabb pontja – a mosogató, a főzőlap és a hűtő – egy háromszöget alkot, aminek az oldalai nem haladják meg a 2,7 métert, közöttük pedig nincs akadály. A három pont közötti optimális távolságnak köszönhetően nem kell feleslegesen sokat sétálni, fordulni vagy hajolni.

Ezt az elvet különböző konyhaformákhoz alkalmazhatjuk, az L-alak, az U-alak, a párhuzamos és a szigetes elrendezés is kedvez neki. A lényeg, hogy a három pont nagyjából egyenlő távolságra legyen egymástól. Ha túl közel vannak, a helyiség zsúfoltnak fog hatni, ha pedig túl távol, akkor a konyhai munka fárasztó és időigényes lesz.

Az aranyháromszög elvét a konyhabútor tervezésének alapjának tekintik, hiszen nagyban befolyásolja a funkcionalitást és ergonómiát. Azonban ez nem jelenti azt, hogy ez az egyetlen szempont, amit figyelembe kell venni. A tervezésben mindig fontos szerepet játszanak a környezeti adottságok, a háztartás létszáma, a konyhai szokások és az igények, valamint a költségvetés.

Ha érdekli az egyedi konyhabútor készítés Budapesten, ránk számíthat! Böngésszen referenciáink között és ossza meg velünk, milyen legyen álmai bútora!