Az ajtókiválasztás szempontjai 3

Fontos lehet még a vastag ajtónyílások tokkialakítása. Egy főfalba bekerülő rusztikus ajtó nagyon jól mutat kazettás tokkal. Ez azt jelenti, hogy az ajtónyílás a fal teljes vastagságában borítva van, méghozzá úgy, hogy azonos betétek vannak benne, mint az ajtólapban. Ugyanakkor egy modern ajtónál a sima tokkialakítást javasoljuk. Ilyenkor szintén burkolva van az egész ajtónyílás, csak a kazetták helyett sima felülettel.

Nem beszéltünk még az árról. Köztudott, hogy a magyarok rendkívül árérzékenyek. Azt tudni kell, hogy „rendes”ajtót kevés pénzből nem lehet csinálni. A minőségi anyagok drágák a jó szakembereket meg kell fizetni. A minőségi ajtók gyártásához szükséges gépek, szerszámok sokba kerülnek. A közterheket fizetni kell és azért jó, ha egy kis haszon is marad a végén. Csaknem minden sarkon árulnak 20.000-30.000 forintért ajtókat,de szakember szemmel ezeknek az ajtóknak a műszaki,esztétikai tartalma semmi. Ezek az ajtók néhány hónap, vagy jó esetben 1-2 év után majdhogynem használhatatlanok. Sok asztalos nem rendelkezik a megfelelő szaktudással, gépekkel az ajtó gyártásához, de elvállalja aztán majd lesz valahogy. Sok építkező nem gondolja, hogy, aki jó bútort vagy lépcsőt gyárt, az nem biztos, hogy ajtót is képes gyártani. Óvakodni kell attól, aki mindent vállal. Az ajtó kiválasztásánál ügyelni kell a garanciára. Egy ajtónak az mellett, hogy tetszetős műszakilag is jónak kell lennie, különben nem fogja bírni évtizedekig a „strapát”. Egy „garázsasztalos” szájából -aki még számlát sem add- furcsán hangzik a garancia szó. Fontos még ,hogy ajtóink méretre készüljenek. Ne keljen a házat átalakítani, azért mert a gyártó vagy kereskedő érdeke ezt kívánja. Lehet,hogy egy méretre gyártott ajtó többe kerül, de az átalakítást sem csinálja a kőműves ingyen.

Zárásul még egy gondolat az ajtókiválasztásról. Ez pedig a beépítés. Sok gyártó, kereskedő nem vállalja az ajtók beépítését. Ajánl valakit, de felelősséget nem vállal érte. Hiába szép és jó egy beltéri ajtó, ha a beépítése szakszerűtlen. Láthatunk úgy beszerelt ajtókat, hogy a csavarok látszanak vagy a szerelőhab megnyomta az ajtótokot. Ezek mind-mind rontják az összképet. Reméljük,hogy ez a néhány gondolat segítséget add a belső ajtók kiválasztásához, azt meg különösen reméljük,hogy mi lehetünk azok, akik házának ajtóit készíthetjük.

Az ajtókiválasztás szempontjai 1 Az ajtókiválasztás szempontjai 2

 
  Bemutatkozás Termékek Referenciák Bemutató terem Kapcsolat Tervezőknek / Kivitelezőknek