Az ajtókiválasztás szempontjai 2

Fontos az ajtó anyaga is. Teljesen más rajzolata van egy tölgyfának, mint egy cseresznyének. Például egy modern vonalvezetésű ajtó furcsán néz ki tölgyfából. A végső felületkezelésnél sem mindegy, hogy nyitott vagy zárt pólusú fát kell lakkozni. Egy cseresznye ajtót sokkal simábbra lehet lakkozni, mint egy tölgy ajtót. Ugyanakkor számít, hogy milyen lesz a lakótér belső berendezése. Véleményünk szerint a beltéri ajtó szinte bútor darab, így a illeszkednie kel a berendezéshez is. Nagyon fontos az ajtó színe is. Egy sötétebb lakótérbe egy sötét színű ajtó nagyon komor hangulatot áraszthat. Fontos, hogy ajtónk színe „menjen” a falhoz és a burkolatokhoz is. Adott esetben egy világos falon jól mutathat egy sötétebb színű ajtó is.

Ha már színeknél tartunk, némely építtető megpróbálja a külső, műanyag nyílászáróhoz igazítani a beltéri ajtó színét. Evvel csak az a baj, hogy egy természetes anyagon teljesen másképp jön vissza egy bizonyos szín, tehát ami az ablakon jól mutat az nem biztos, hogy a beltéri ajtón is jól mutat. Nem beszélve arról a tényről, hogy általában a külső nyílászárók előtt függöny van, így ritkán látszanak együtt a belső ajtóval.

Nem beszéltük még az ajtók üvegezhetőségről. Az ajtó választásánál fontos szempont lehet, hogy üvegezhető legyen. Természetesen minél több osztás van egy ajtóba annál kisebbek lesznek az üvegfelületek. Ha számít egy helység megvilágítása a kétfelé osztott beltéri ajtó lehet a jó megoldás. Kellően nagy az ajtó felső üvegfelülete, ugyanakkor az alsó rész tömörsége biztonságossá teszi az ajtót. Más szempontot figyelembe véve egy ólomüveg vagy tiffany üveg mérete behatárolt. Egy mélyen üvegezett ajtóba veszélyes lehet ilyen méretű üveg, mert egy erősebb becsukásnál megrogyhat. Fontosak lehetnek még az ajtó különböző díszítő elemei is. Egy rusztikusabb ajtóhoz jobban illik egy díszesebb ajtóborítás, míg egy modern ajtó jobban mutat egy sima borítással. A modern ajtó jól tud kinézni egy mostanában divatos kivitelben, nevezetesen, hogy a borítás egy síkban van az ajtólappal. Egy viszonylag új megoldással még a pántoknak sem kell, hogy látszódjanak.

 

Az ajtókiválasztás szempontjai 1 Az ajtókiválasztás szempontjai 3

 
  Bemutatkozás Termékek Referenciák Bemutató terem Kapcsolat Tervezőknek / Kivitelezőknek